Spara Energi

Vi på Energieffektiv är väldigt intresserade av att spara energi. Vi vet också att det finns många som är intresserade av detta men kanske inte riktigt vet hur man gör. Men det är enkelt, bara man vet hur. Därför tipsar vi nu om E-on’s Lilla Energisparkoben där det finns många bra tips.

Vi har plockat ut delar ur E-on’s Lilla Energisparbok och blandat med en del egen information som vi hoppas är nyttig för dig som vill spara energi hemma.

Här är en intressant del ur inledningen av Lilla Energisparboken ”Visste du t ex att om alla hushåll i Sverige byter ut en endaste glödlampa per rum mot en lågenergilampa, så räcker energi­ besparingen till att förse alla villor i Kalmar län med hela behovet av hushållsel. Det bor 234 000 personer i länet…” När man läser den här lilla biten av inledningen förstår man ganska snabbt vilken skillnad man kan göra med små enkla medel. Men att byta en glöd/halogenlampa mot lågenergi/led gör inte någon större skillnad för det egna hushållets ekonomi. Däremot om man byter alla, då kan man spara många kronor på ett år.

I Lilla Energisparboken pratas det mycket om kilowatt timmar. Vilket vi på Energieffektiv också använder mycket när vi pratar om elförbrukning. Men vad betyder egentligen kilowatt timmar (kWh)? 1 kWh = 1 000 W använt i en timme.

Exempel: En dammsugare på 1000 W som används i en timme = 1 kWh. En 40 W glödlampa som lyser i 25 timmar = 1 kWh. Och så vidare.

I genomsnitt går ca 60 % av hushållets energi­ förbrukning till uppvärmning. Omkring 20 % går till varmvatten – dusch, disk, etc. Resterande 20% går till hushållselen – kylskåpet, tvättmaskinen, belysningen, spisen, diskmaskinen och alla andra elapparater.

Kollar man på den genomsnittliga energiförbrukningen här ovan förstår man snabbt att med rätt uppvärmningssystem kan man spara många kronor, lika så med rätt varmvattenberedare. Även hushållselen går att få ner.

Några av våra tips är att kolla på vilken typ av uppvärmning man har. Värmer du idag med elradiatorer kan det vara fördelaktigt att sätta in en luftvärmepump som värmer hushållet större delen av året och bara låter elradiatorerna värma under de kallaste delarna av året.
Har man istället vattenradiatorer där vattnet värms med en elpatron kan det vara en klok investering att installera en luft/vatten värmepump eller till och med en bergvärmepump, vilket är en betydligt dyrare investering.

Värmer du idag ditt varmvatten med en klassisk varmvattenberedare rekommenderar vi starkt en så kallad värmepumpsberedare vilket vi ska göra ett inlägg om senare. Men kortfattat är det en varmvattenberedare om värmer vattnet med hjälp av en luftvärmepump vilket sparar upp till 75% av kostnaderna för uppvärmningen av varmvattnet.

Hushållselen, här gäller det att välja energieffektiva vitvaror. Enligt Eon’s Lilla Energisparbok sparar du tex 33% energi på att koka upp en liter vatten på en induktionshäll jämfört med en glaskeramikhäll. Har du äldre vitvaror tex kyl och frys, spis, ugn, micro osv kan det vara en klok investering att byta till nyare modeller som är betydligt mer energieffektiva. Se även över din belysning. Vi rekommenderar att byta så många lampor som möjligt till lågenergi/led-lampor. Läs gärna med om led-lampor och belysning i vårt tidigare inlägg.

Du finner hela Eon’s Lilla Energisparbok här.