Om luftvärmepumpar

En luftvärmepump är ett komplement till den befintliga värmeanläggningen som finns i huset. Under större delen av året går det alldeles utmärkt att värme ett helt hus med en eller flera luftvärmepumpar, om du har en värmepump som är anpassad till ditt hus. Anledningen att en luftvärmepump måste få hjälp av ett annat värmesystem är främst under de kallaste dagarna på året då pumpen kanske inte räcker till för att värma huset. När du skall köpa en värmepump är det viktigt att kolla med försäljaren så att pumpen är anpassad för vårt nordiska klimat. Annars kan du få problem redan innan den blivit riktigt kallt.

En luftvärmepump består av två delar. En utomhus- och en inomhusdel. Utomhusdelen är en större låda som monteras på markstativ eller hängs på väggen med hjälp av ett väggstativ. Inomhusdelen hängs också på väggen, fast inomhus. Det finns även andra modeller så som takkassetter och golvenheter. Men den absolut vanligaste monteras på väggen. Mellan utomhus- och inomhusdelen kopplas rör som innehåller köldmedium. Längden på dessa rör bör helst vara 4-5m. Man kan ha betydligt längre rör om det behövs, se dock då till att fylla på dessa med korrekt mängd köldmedium. Görs detta korrekt kan man ha väldigt långa rör utan att tappa effekt.

Det finns idag en stor mängd olika luftvärmepumpar på marknaden. Allt från väldigt billiga, enklare modeller till dyrare modeller som har en mängd olika finesser så som wifi med mer. Det viktiga när du köper din luftvärmepump är att fundera på vilka behov den skall täcka. Ett exempel är om den skall monteras i ditt fritidshus. I så fall kanske du har behovet av att kunna köra den på underhållsvärme, +8°, när du inte utnyttjar ditt fritidshus. Vill du även kunna styra din värmepump hemifrån bör du välja en modell som fungerar med styrenheter som GSM-styrning eller Wifi-styrning.
Skall man däremot montera en luftvärmepump i sitt bostadshus kan en funktion som underhållsvärme vara onödig, däremot kanske man söker en värmepump med högre effekt för att garantera en bra spridning av värmen i hela huset. Det finns även värmepumpar där man kan koppla två inomhusdelar till samma utomhusdel. Dessa modeller kallas ”Multi Split” och är oftast betydligt dyrare än en vanlig luftvärmepump. I de flesta fall rekommenderas det att man använder två värmepumpar istället för en multisplit då det kan vara svårt att få till en snygg installation när man skall dra rör till två inomhusdelar från samma utomhus del. Det är dessutom mer driftsäkert att använda sig av två stycken samt att i de flesta fall får du ut mer effektivitet för pengarna om du väljer att montera två stycken. Detta gäller främst större hus, eller hus där värmen kan ha svårt att sprida sig till alla utrymmen.

En luftvärmepump passar de flesta hus och lokaler. Har du till exempel ett hus som idag värms med direktverkande el så finns det många kronor att spara genom att installera en luftvärmepump. Investeringen är relativt låg på en luftvärmepump jämfört med andra värmesystem. De flesta som installerar en luftvärmepump idag tjänar in sin investering på 2-4år. Det har gjort luftvärmepumpen väldigt populär hos större delen av alla husägare.

CU_HE9-12NKE_500_400_fit                                 CS_HE9NKE_500_400_fit