Kort om LED-belysning

Den 1 september 2012 förbjöds den traditionella glödlampan i EU.
Efter det har det funnits flera alternativa ljuskällor så som halogen,
lågenergi och nu senaste typen, LED.

Effekt
Detta har medfört problem för konsumenterna när det gäller att välja rätt styrka på sina lampor för att stämma överens med dom gamla glödljusen.
Till exempel motsvarar 46W halogen 60W glödljus medan 11W lågenergi motsvarar 60W glödljus. Nu för tiden blir det lättare att kolla på
lumen(Lm)-talet för att få en uppfattning av vad som motsvarar det man söker. Men konsumenterna har ännu inte vant sig vid lumen och därför har vi på Nevica valt att skriva på våra produkter vad dom motsvarar (ungefär) i glödljus.

15W    –   136 lm

25W    –   249 lm

40W    –   470 lm

60W    –   806 lm

75W    – 1055 lm

100W  – 1521 lm

Färgtemperatur
Utöver att välja ljusstyrka på sin nya ljuskälla behöver man även välja färgtemperatur, som oftast mäts i kelvin(K). På LED-lampor av den vanligaste typen E27, E14, MR16 mfl är 2700K vanligast, vilket motsvarar ett varmvit sken. Många tror att LED-lampor fortfarande har ett kallt lite blått sken, vilket de hade till en början. Men dagens LED-lampor har fått ett mycket varmare och behagligare sken.
Dock är det viktigt att tänka på att om man skulle välja att köpa LED-lampor av lägre kvalitet finns det en stor risk att att det är skiftande färgtemperaturer då de oftast sätts ihop av en blandning av LED-moduler, utefter vilka fabriken kunnat köpa in billigt just då.
Köper man märken som Osram, Philips och Toshiba kan man vara säker att man får den färgtemperaturen och det ljuset man har valt.

Väljer man ljuskälla till sin läslampa/arbetslampa bör man välja en med en färgtemperatur på 4000K då den ger bättre konstraster. Detta gäller även när man väljer lysrör till sin arbetsplats.

Energibesparing
Genom att ersätta sina glödlampor till LED-lampor får man en genomsnittlig energibesparing på 80%. Det är ungefär samma energibesparing som gäller för lågenergilampor. Den stora skillnaden är livslängden på lamporna. En lågenergilampa har en livslängd mellan 6000-10 000h medan LED-lampor ligger på 15 000 – 25 000h. Om man kollar på dom traditionella glödlamporna ligger livslängden på 1000h.

Vi har gjort ett litet räkneexempel för att visa vilken besparing man gör på att byta ut halogenlamporna mot LED-lampor.

En halogenlampa är betydligt billigare i inköp jämfört med en LED-lampa. Priset för en halogenlampa ligger i snitt på 25-30kr och det är ofta anledningen till att folk väljer halogen före LED. Men om man räknar på att en halogenlampa under 25 000 timmar kostar 1050kr, med ett elpris på 1kr/kWh. En LED-lampa kostar 300kr för lika många timmar. Lägger man dessutom till att du under 25 000 timmar kommer behöva byta din LED-lampa 12,5 gånger. 12,5×25=312,50kr. Kostnaden för halogenlampan blir totalt: 1362,50kr. LED-lampan 149kr och adderar man sedan 300kr i driftkostnad landar man på en total på 449kr. Det visar att du i det här exemplet sparar 913,50kr på att köpa en LED-lampa istället för halogen.

Utöver att spara på din plånbok sparar du också på miljön. En viktig faktor för oss på Nevica och många av våra kunder.

Fler fördelar med LED-lampor
LED-lampor lyser med full ljusstyrka från start jämfört med lågenergi som tar en viss tid på sig innan dom nått sin fulla styrka.
En annan fördel är att det finns dimbara LED-lampor vilket inte finns att tillgå i lågenergi sortimentet. Kontrollera att det står på produkten att den är dimbar. Viktigt att tänka på är att inte alla dimers fungerar med LED-lampor utan kan behöva bytas ut. Det märker du genom att den LED-lampan du kopplat in inte går att reglera över hela sitt spann utan mellan ca 80-100% styrka.